Etiquetas

sábado, 2 de diciembre de 2017

La llibertat és una llibreria

La llibertat és una llibreria

Vull parlar sobre l'expressió de Joan Margarit: "La llibertat és una llibreria". Jo estic d'acord amb aquesta expressió perquè, si ho penses bé, què es pot considerar llibertat ?

Jo considero llibertat fer o dir qualsevol cosa sense que persones, entitats polítiques, els servidors de Déu, etc. et jutgin, o en un judici en un tribunal, o un judici mental. I per això estic d'acord amb Joan Margarit sobre que la llibertat és en una llibreria. Pensa-ho bé, en una llibreria ningú et pot dir quin llibre agafar, en tot cas et poden recomanar llibres per llegir, que sempre està ben vist que algú t'ajudi a escollir llibre. Però no més lluny d'això. Et poden dir: "Aquest llibre t'agradarà", o "Me l'he llegit, i és fantàstic", però no et poden manar. Podries fiar-te de la persona i agafar el llibre que et recomana, però mai et pot obligar. Ja que quan vas a una llibreria, o vas a comprar els llibres de lectura de l'institut, o escollir un llibre interessant per tu. Agafes un llibre te'l llegeixes, i viatges a un món increïble, dissenyat per l'autor, i ningú et pot dir que llegeixes malament, o no has de pensar això, perquè l'acció de llegir-te un llibre, és tan neutral, tan fantàstic, que no es podria dir que et posiciones d'un costat (pensaments, accions...) o d'un altre, del oposat. Simplement no es pot. 

I després, quan ja has acabat un llibre, pots dir: "He viatjat a l'Himalàia", o "He descobert 33 dimensions", ja que aquesta opinió ve d'un acte tan neutral i lliure. Així que la llibertat d'en Joan Margarit és als llibres de la llibreria. I la meva llibertat també.


Resultat d'imatges de llibreria

1 comentario:

  1. Ben escrit, Jon, però jo crec que el sentit de la frase de Joan Margarit no és tant en pensar que en una llibreria ets lliure d'escollir el llibre que vulguis sinó que hem d'entendre "llibreria" com a sinònim de "lectura". És a dir, que el que ens fa "lliures" és la lectura, perquè ens obre a nous mons i a la cultura en general. I si som cultes som més lliures. Un poble ignorant és un poble esclau i sotmès al poder..
    Faltaria adjuntar-hi una imatge!! ;-(

    ResponderEliminar