Etiquetas

domingo, 17 de junio de 2018




Eutanàsia catalana


· Què significa eutanàsia ?

La paraula eutanàsia significa mort sense sofriment, en els casos de malalties terminals (significat buscat al DIEC).

· Per què es fa servir aquesta paraula en el text com a titular ?

Aquesta paraula s'utilitza en el titular perquè el català s'està degenerant per culpa dels estrangerismes i castellanismes, i l'autor es refereix l'eutanàsia catalana com a l'empitjorament del català a l'àmbit quotidià sense notar-ho, com hospitals o cafès, amb gent menys preparada en l'utilització del català i/o sense intenció d'utilitzar-la.

· Quina figura retòrica utilitza l'autor del text per a parlar de l'estat en què es troba la llengua catalana ?

L'autor utilitza una personificació per parlar de l'estat de salut del català, i parla del català com un pacient amb malaltia que "no fa bona cara", referint-se a la falta d'ímpetu per expressar-se en un català correcte, sense estrangerismes o castellanismes, en l'àmbit quotidià.

· Què significa que als hospitals i als centres de salut s'observa una involució lingüística semblant a la del sector de la restauració ?

La afirmació de que als hospitals s'observa una involució lingüística semblant a la del sector de la restauració significa que als centres de salut cada vegada són més freqüents la mala utilització del català, com castellanismes, semblant al sector de restauració, com posa en l'exemple del text amb el cambrer i el cortado.

· Fixa't en les paraules escrites en cursiva. Totes s'escriuen en cursiva per la mateixa raó ? Raona la teva resposta.

Les paraules en cursiva del text no estan en cursiva per una mateixa raó, sinó que en algunes es posa en cursiva perquè són paraules o frases d'altres idiomes ("Adelante, beba, beba"), o expressions més quotidianes ("tallat"), o paraula amb significat diferent amb el que s'utilitza, en forma de metàfora ("militar").
Resultat d'imatges de eutanasia catalana

1 comentario: